Skip to main content

8 weetjes over de betonstorting van K-Tower

01/06/2016

Het gaat vooruit op de werf van K-Tower. Nadat de bouwput voor de ondergrondse parking volledig werd uitgegraven en de paalfundering werden aangebracht, was het een tijdje terug de tijd om de grote stortfase van de vloerplaat van de 3de kelderverdiepingte uit te voeren. Een heus karwei waar we in de vroege uurtjes reeds mee startten omdat alles in één fase moet gestort worden.

We hebben voor u 8 weetjes op een rij gezet over de betonstorting:

  • Dit was de eerste storting van een vloerplaat waarbij meer dan 700 m³ beton werd gestort.
  • Een 60-tal mixers werden ingezet aangezien de capaciteit per mixer tussen de 10 m³ en 12 m³ bedraagt.
  • Er werd gestart met de storting rond 3u ’s morgens en kort na de middag werd de laatste mixer geleverd.
  • Omwille van de grote hoeveelheid te storten beton werd een betonpomp ingeschakeld die het beton rechtstreeks verpompt van bij de betonmixer tot de plaats waar het gestort moet worden. Hiervoor werd een betonpomp ingezet met een totale gieklengte van 52 meter.
  • Op de paalfundering werden funderingszolen en paalkoppen gestort met een totale dikte oplopend tot 1,5 meter.
  • De algemene funderingsplaat onder de K-Tower heeft een variabele dikte van 30 centimeter tot 120 centimeter.  De dikte van 120 centimeter vinden we terug onder de centrale kern van de toren waarin zich de liften en de trappen bevinden.
  • Onmiddellijk na het storten werd gestart met het polieren van de vloeren, een operatie die doorliep tot in de late uurtjes.
  • In de toplaag van het beton werd een kwartslaag ingewerkt om een grotere slijtvastheid van de vloer te kunnen garanderen.  Om het te snel uitdrogen van de betonvloer te voorkomen werd na het polieren een zogenaamd “curing compound” laag aangebracht op het beton.  Deze dunne film, die een glanzend uitzicht geeft aan de vloer,  wordt op het beton aangebracht om het aanmaakwater van het beton zo gelijkmatig mogelijk te laten verdampen om op die manier de krimpscheuren tot een minimum te beperken.

En nog enkele foto’s om de betonstorting te illustreren:

Wilt u meer lezen over de bouw van K-Tower? Eerder schreven we ook al blogposts over het het graven van de bouwput van maar liefst 9 meter diep, het plaatsen van een palenmachine in de bouwput, de glasvezeltechnologie in K-Tower,…